Phishing berichten

Helaas hebben wij recent diverse meldingen ontvangen dat er uit naam van EN-flex phishing-berichten worden gestuurd via WhatsApp, Telegram en Facebook en mogelijk ook via andere social media kanalen. Het is een nieuw soort fraude waarvan vele recruitmentorganisaties momenteel last van hebben.

In deze berichten wordt onze naam of variaties van onze naam en logo’s gebruikt. De personen achter deze berichten doen zich voor als medewerkers van onze organisatie. De berichten worden verstuurd vanuit een buitenlands telefoonnummer en daarin worden in zowel het Nederlands als in het Engels mensen een baan aangeboden met het verzoek om meer informatie te ontvangen. Hierbij kan het voorkomen dat er middels een ander telefoonnummer contact opgenomen wordt om de daadwerkelijke informatie op te halen.

Wij willen benadrukken dat deze manier van informatie opvragen en de gehele werkwijze die deze personen hanteren geen onderdeel zijn van de werkwijze van EN-flex. Wij adviseren te allen tijde alert te zijn op dit soort berichten en de volgende acties te ondernemen om jezelf, je persoonlijke en of gevoelige informatie te beschermen.

Heb jij een soortgelijk bericht ontvangen? 

1.     Meld dit bij ons hoofdkantoor (023-5546090)

2.     Reageer niet en deel geen persoonsgegevens of gevoelige informatie. (Identiteitsbewijs, rijbewijs, paspoort of bankpas/creditcard.)

3.     Maak screenshots als bewijsmateriaal

4.     Blokkeer het telefoonnummer en rapporteer de fraude bij het kanaal waarmee je benadert bent

Heb je te laat doorgehad dat dit een fraudepoging was en daarbij per ongeluk toch persoonsgegevens en/of andere gevoelige informatie gedeeld? Doe dan direct aangifte bij de politie. Meer informatie hierover vind je op de website van de politie.

Hoe herken je een phishing-bericht?

Spelling:
Verkeerde spelling in het bericht, maar ook van onze bedrijfsnaam. Taal- of grammaticafouten door vertaalsoftware.

Buitenlands nummer:
Wij versturen geen appjes met een buitenlands nummer.

Een belofte die te mooi is om waar te zijn:
Een flexibele thuiswerkbaan, geen vooropleiding vereist, een paar uur per dag werken voor een beloning van € 100,- tot € 300,- per dag of enkel een vereiste als: kennis van computers, internet en telefoon.

Sollicitatieprocedure:
Er is geen inzicht gegeven in de sollicitatieprocedure of een sollicitatieprocedure ontbreekt volledig.

Contact met het bedrijf:
Je bent niet in staat of je wordt afgeraden contact op te nemen het bedrijf.

Betaling:
Je wordt gevraagd een betaling te doen (vaak in cryptovaluta als bitcoin, etc,) als middel ter verificatie of om leermiddelen aan te schaffen.

Meer informatie rondom dit type fraude is te vinden op:
https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude/ik-krijg-een-baan-aangeboden/