Tips voor een sollicitatie gesprek

Tips voor een sollicitatie gesprek

Het moment is daar: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit gesprek wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Om je hierbij te helpen geven wij je een aantal tips.

1. Verdiep je in het bedrijf

Verdiep je goed in het bedrijf waar je solliciteert. Check de website, bekijk de socialmediakanalen en zoek het bedrijf eens op via Google. Zorg ervoor dat je weet waar het bedrijf voor staat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de missie, visie en strategie van de organisatie.

2. Bekijk nogmaals de vacature

Lees nog eens aandachtig de vacature door. Wat vind je zo leuk aan de functie, welke eisen stelt het bedrijf en hoe sluit jij hierop aan? Zorg ervoor dat je goed kunt uitleggen waarom je graag voor dit bedrijf wilt werken en waarom je perfect aansluit op de functie. Heb je vragen over de inhoud van de functie? Schrijf ze op!

3. Zet je sterke en zwakke punten op een rij

Jouw gesprekspartner weet welke studie je hebt gedaan en hoeveel werkervaring je hebt. Dit staat namelijk allemaal beschreven in jouw cv. Wat hij of zij niet weet, is wie jij werkelijk bent. Wees dus voorbereid op vragen over jouw persoonlijkheid en denk ook alvast na over je competenties en je sterke en zwakke punten.

4. Bestudeer de STARR-methode

Recruiters werken vaak met de STARR-methodiek (situatie, taak, actie, resultaat en reflectie). Zorg ervoor dat je deze methode kent. Voorbeeld: als je tijdens je gesprek aangeeft dat je oplossingsgericht bent, noem dan een voorbeeld en beschrijf dit dan aan de hand van deze methode. Hoe omschrijf je de situatie, welke taak had jij hierin, wat was de actie, met welk resultaat en wat was de reflectie.

5. Check je gesprekspartner

Zoek de naam van je gesprekspartner op en onthoud deze. Wil je extra goed voorbereid zijn? Check je contactpersoon dan via LinkedIn. Jouw contactpersoon ziet dat jij zijn of haar profiel hebt bekeken, maar maak je niet druk: dit komt juist professioneel over.

6. Let op je kledingkeuze

Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet tijdens je gesprek. De kledingkeuze is natuurlijk afhankelijk van de branche waar je voor solliciteert. Maar misschien nog wel het belangrijkste: draag iets waar jij je comfortabel in voelt.

7. Wees op tijd

Laatste en misschien wel de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je minimaal tien minuten van tevoren aanwezig bent. Houd hierbij rekening met eventuele vertragingen. Zo voorkom je een hoop stress.

Online solliciteren

Door de situatie rondom het coronavirus worden sollicitatiegesprekken steeds vaker online gevoerd. Ben je uitgenodigd voor een online sollicitatiegesprek? Dan zijn deze tips alsnog heel handig. Extra tips: check je internetverbinding, zet alle onnodige programma’s en meldingen uit én zorg ervoor dat je achtergrond netjes is.

Succes met jouw sollicitatiegesprek! Ben je ook benieuwd naar tips lezen over het maken van een cv of motivatiebrief? EN-flex staat voor je klaar!

Over de auteur: Julene Kaandorp
Julene Kaandorp
Julene Kaandorp is Employer Branding Specialist bij EN HR solutions.
Ontdek meer